Pektyna jabłkowa - baderaum.com.pl

Pektyna jabłkowa

Pektyna to substancja naturalnie występująca w roślinach. Stanowi ją mieszanina węglowodanów znajdujących się w ich ścianach komórkowych. W skład pektyny wchodzą głownie polisacharydy i oligosacharydy. Jej rola w organizmie roślinnym polega na ochronie przed wysuszeniem i drobnoustrojami. Ponieważ pektyna wykazuje zarówno silne właściwości żelujące jak i zagęszczające często jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym czy farmaceutycznym.


Właściwości prozdrowotne pektyny jabłkowej


Pektyna jabłkowa jest bogatym i naturalnym źródłem składników mineralnych takich jak sód, potas, wapń, żelazo i magnez. Dodatkowo posiada zdolność do wiązania złego cholesterolu (LDL) oraz redukuje jego wchłanianie do krwioobiegu. Przyczynia się to do obniżenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, a co za tym idzie także rozwoju miażdżycy. Pektyna jabłkowa zabezpiecza organizm ludzki także przed nagłymi skokami poziomu cukru we krwi. Wynika to z faktu, że w istotny sposób obniża aktywność enzymów odpowiedzialnych za ich rozkład w organizmie. Śmiało można więc powiedzieć, że pektyna redukuje ryzyko wystąpienia insulinooporności co jest niezwykle ważne w przypadku chorych na cukrzycę II typu.


Kiedy warto stosować pektynę jabłkową? 


Stosowanie  pektyny jabłkowej jest szczególnie wskazane przy biegunkach. Dzięki swoim właściwością zmniejsza ona częstotliwość wypróżnień i przyczynia się do zagęszczenia treść kałowej. 


Ponieważ pektyna jabłkowa zaliczana jest to błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie jej stosowanie zaleca się osobom, które chcą przyśpieszyć procesy odchudzania i detoksykacji organizmu. Dodatkowo ze względu na swoje właściwości skutecznie zapobiega zaparciom oraz powstawaniu kamieni żółciowych.


Podsumowując


Pektyna jabłkowa to substancja naturalnie występująca w ścianach komórek roślinnych. Zaliczana jest błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Dodatkowo pektyna jabłkowa skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu zjawiska insulinooporności.

Słowa kluczowe:Pektyna jabłkowa,